RSS

De ce avem nevoie să studiem integrarea?

13 Nov

De obicei cunoaştem relaţia care dă rata de schimbare a două variabile, dar e posibil să avem nevoie să cunoaştem relaţia directă dintre cele două variabile. De exemplu, putem şti viteza unui obiect la un anumit moment, dar vrem să aflăm poziţia lui la momentul respectiv. Pentru a afla această relaţie directă avem nevoie să folosim procesul care este invers diferenţierii. Acesta se numeşte integrare sau antiderivare.

Integrarea se foloseşte în multe aplicaţii. Iată câteva dintre ele.

1. Turnurile Petronas din Kuala Lumpur sunt afectate de forţe uriaşe datorate vântului. De aceea, pentru a rezista acestor factori, în proiectarea lor s-a folosit procesul integrării.2. The Sydney Opera House este o construcţie cu un design arhitectonic special, care dă impresia unor bucăţi desprinse dintr-o sferă. Pentru a o construi s-au rezolvat numeroase ecuaţii diferenţiale (aplicaţii ale integrării).3. Din punct de vedere istoric, una dintre primele utilizări ale integrării a fost aflarea volumului unui butoi de vin care are forma unei suprafeţe curbe.

Alte utilizări ale integrării includ aflarea ariei unei suprafeţe aflate sub o curbă, calcularea centrului de greutate, a spaţiului şi a vitezei, modelarea comportamentului unor obiecte sub acţiunea unor forţe, etc.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 13, 2011 in Ora de mate, Primitiva clasei a 12-a

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: